Sissetulekult makstavad maksud peaks maksma töövõtja, mitte -andja

Eesti Koostöö Kogu,

Allkirjade kogumine on lõppenud, enam ei saa digiallkirja anda. Kuna algatus ei kogunud seatud tähtajaks vajalikku miinimumi (1000 allkirja), on see praegu autorite poolt peatatud. Rahvaalgatus.ee säilitab kogutud allkirjad ühe aasta jooksul juhuks, kui algatus taasavatakse digiallkirjade kogumiseks.

Uus Eakus

Sissetulekult makstavad maksud peaks maksma töövõtja, mitte -andja

Idee kohaselt ei maksaks  sissetulekult makse enam mitte tööandja, vaid - võtja. Kusjuures siin on kaks erinevat varianti: kas taotleda seda, et maksumaksja oleks juriidilise isiku asemel füüsiline isik või, et juriidiline isik ei oleks enam maksumaksja, vaid maksu kinnipidaja.

Ettepanek -

Muuta makstavad tööjõumaksud kodaniku enda makstavateks (ettevõtete kuludest kaotada tööjõumaksud). Selleks on vaja muuta sotsiaalmaksuseadust ja tulumaksuseadust

Põhjendus -

Planeeritav muudatus annab inimestele parema ülevaate maksude suurusest ja osakaalust ning arusaama kui suur osa teenitust läheb riigile.
Veel suurema efekti annab see koos teiste meetmetega, näiteks maksukoormuse seostamine tervisekäitumisega. Ei muudaks vanemaealiste sissetulekuid, kuid annaks parema ülevaate sellest, kui suure osa inimese eest tööjõumaksudest kulutatud raha moodustavad maksud.

Idee autor on Oliver Kadak.

Kommentaare pole veel. Võid olla esimene!