Uus EakusAutor Liisi Uder

Mida saab riik teha selleks, et inimesed ei lahkuks terviseprobleemide tõttu enneaegselt tööturult?

Puudulike oskuste ja vananenud teadmiste kõrval on enneaegselt tööturult lahkumise põhjuseks halb tervis. Tervist mõjutab nii isiklik tervisekäitumine kui ka töökeskkond. Rahvastiku tervise arengukava 2009-2020 käsitleb põhjalikult tervisealaseid eesmärke ja nende saavutamise meetodeid. Uue eakuse visioonis neid ei korrata, kuid sellest hoolimata on oluline, et pensioniea kasvades saaksid ja tahaksid inimesed kauem töötada.

Mõtete kogumiseks loe uue eakuse visiooni tervise-osa http://pension2050.kogu.ee/visioon/#tervis

/////////

Idee esitamiseks logi kõigepealt sisse.
Pea meeles, et hea idee
-          on tulevikkuvaatav;
-          avab lühidalt probleemi, pakub lahenduse ja selgitab lahenduse positiivset mõju;
-          on suunatud riigi tasandil katsetamisele või juurutamisele.

Esita idee

Esitatud ideed

1. Jüri Ginter

Toetada tervislikku toitumist, liikumisharjumist ja piisavat puhkamist

Sotsiaalmaksu võiks vähendada või pensioni suurendada neil, kes tõendavad päeviku, regulaarse meditsiinilise läbivaatuse vm abil, et nad toituvad, liiguvad ja puhkavad tervislikult ning ei tarbi alkoholi ja ei suitseta.

1. Tõnu Kukk

Rahvaliikumine "Kilomeeter, tere ja vesi".

Vabatahtliku liikumisega võiks ühineda inimesed alates 55. eluaastast. Näide: endised tuttavad (aga ka sõbrad, klassikaaslased, kooriliikmed, kolleegid, MTÜ-de liikmed jne.) külastavad hommikuti üksteist, teretavad ja neile pakutakse vastutasuks klaas puhast vett. Piirkond oleks linnaosa, kvartal, endine sovhoosikeskuse ümbrus jne, mis tagaks umbes kilomeetrise kõnni. Riigilt ootaks abi mobiilirakendusest, mis teatud algoritmide ja andmestruktuuride jõustumisel annaks sõpruskonnale võimaluse üksteist turvaliselt külastada. Mobiil oleks meeldetuletaja ja nädala-sõbrale osundaja, tagatud oleks ka liikmesusest loobumine või teatud isikute vältimine. Vanadus on ju kapseldumine, vähene liikuvus ja minimaalne vee joomine. Positiivse kampaania jõustumisel rakenduksid kõik need tasuta asjad ja inimesed saaksid kauem aktiivset elukaart nautida. KM:-)H2O!

1. Aavo Vään

Neljapäevane tõõnädal aitab olla edukas tööjõuturul ka 70 aastasena

Tänapäeva kiire elutempo juures inimene ei taastu enam kahe puhkepäeva jooksul, tulemuseks on see, et tullakse tööle esmaspäeval taastumata, stressis, mis mõjub halvasti tööviljakusele, põhjustab haigestumist ja enneaegset väljalangemist tööjõuturult. Eesti 400000 pesionärist moodustab 10000 ehk 25% töövõimetus pensionärid. Riigi poolt kehtestatud neli töö ja kolm puhkepäeva parandaksid olulised elanikonna tervist, mis omakorda vähendaks kulutusi haiglaravile ja haiguspäevade eest tasumisele. Kuna see on kõikide Euroopa riikide probleem oleks mõistlik kui Eesti tõstataks selle kui tähtsa küsimuse oma eesistumise aja programmi.

Kas tahad selle teema arenguga kursis olla?